SMILTSĒRKŠĶU OGU SULAS UN EĻĻAS GARAM UN MOŽUMAM

Smiltsērkšķu ogas Latvijā un arī citur pasaulē jau izsenis ir pazīstamas, kā izcils dabas bagātības eksemplārs. Maldīgi uzskatīt, ka smiltsērkšķi ir modes kliedziens.

Dzīvojam laikā, kad apkārt ir tik daudz visa kā, ka dažkārt neviļus aizmirstam, ka apkārt mums jau dabā ir atrodams viss nepieciešamais, kas vajadzīgs labam uzturam un veselībai. Smiltsērkšķu ogas noteikti tās uz kurām varētu attiecināt teicienu par visu jauno, kas ir labi aizmirsts vecais. Smiltsērkšķu produktus ir iespējams iegādāties un izmantot ne tikai uzturā, bet arī skaistuma kūrēs un rituālos. Tos pārdod bio-eko veikaliņos, tirgū, atsevišķos eko produktu stendos lielveikalos un, protams, internetā, kur mūsdienās var nopirkt jebko.

CIK MAKSĀ SMILTSĒRKŠĶU PRODUKTI?
Populārākie produkti, ko visbiežāk iegādājas gatavotus no smiltsērkšķiem, ir sula un eļļa. Abi šie produkti kalpo par pamatu dažādu citu ēdienu un konservējumu pagatavošanai, turklāt, izmantojami arī kā uztura bagātinātāji un skaistumkopšanas komponenti. Sulu un eļļu koncentrātus nepieciešams lietot pavisam nedaudz, līdz ar to tas būs lielisks ieguldījums ne tikai gardu ēdienu gatavošanai, bet arī imunitātes uzlabošanā. Kā jaunums tirgū ir parādīušies saldēti sulu kubiņi, kurus var lietot pēc sirds patikas, turklāt, tie ir
viegli un ilgi uzglabājami. Cenas ir sākot no 3,50 eur par puslitra pudelīti ar sulu vai nepilniem pieciem eiro par saldētiem kubiņiem. Smiltsērkšķu eļļa maksā nedaudz vairāk – vidēji 8 eiro par 250 mililitru iepakojumu. Jāpiebilst, ka pērkot vairumā, cena par vienību būs zemāka, urklāt, produkcija ir viegli un salīdzinoši ilgi uzglabājama.

GARŠĪGAS SMILTSĒRKŠĶU RECEPTES.
Jau senajos laikos smiltsērkšķu ogām bija plašs pielietojums – medicīna, skaistumkopšana, pārtika. Smiltsērkšķa ogas var izmantot ne tikai dažādos desertos, bet arī pamatēdienu gatavošanā. Ogas ir skābas, tādēļ būs lieliskas desertos, piemēram kā pankūku pildījums, kaltēšanai vai pat tējām. Arī par modes lietu kļuvušajos smūtijos smiltsērkšķu izmantošana bagātinās uzņemto vitamīnu klāstu. Smiltsērkšķu pīrāgs noteikti nevienu saimnieci neatstās bez komplimentiem. Skābās ogas, arī dzērvenes un brūklenes, ir lieliska pamatēdienu sastāvdaļa. No skābajām ogām gatavotas mērces un čatniji piedos bagātīgu garšu jebkuram gaļas ēdienam. Smiltsērkšķu etiķis ir lielisks gaļas un zivju iemarinēšanai pirms gatavošanas. Šīs ogas noteikti uzlabos garšu un papildinās tās buķeti arī jebkurā veģetāriešu un vegānu maltītē. Ziemas mēnešos ir iespējams našķoties ar iepriekš sagatavotiem ievārījumiem un konservējumiem, kā arī smiltsērkšķu eļļu pašu izmantot kā vienu no konservantiem.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *