Smiltsērkšķi ir koks vai krūms, tas ir atkarība no tā cik daudz ir stumbru, kas izaug 3 līdz seši, ļoti reti 10 m augstumu. Šaurajām, smiltsērkšķa lapām ir dažāda virsma – augšā tās ir izraibinātas ar maziem bālganiem plankumiem uz blāvi zaļa fona, lapas apakšā tām ir sudraba vai zelta krāsas zvīņas. Īstenībā auglis smiltsērkšķu ogai ir iekšā, bet apkārt riekstam ir dzeltens pildījums. Šīs spilgti saulainās krāsas dēļ to dēvē par “koku no zelta”. Smiltsērkšķu ķīmiskais sastāvs ir bagāts ar cukuriem, dažādiem citiem cukuriem, cinku, kvercetīnu, dzelzi un boru. Jāpiemin to, ka smiltsērkšķu eļļa ir ļoti bagāta, kas augļos sasniedz 12%.
Uzzini vairāk – http://amberfarm.lv/produkcija/smiltserksku-ella/
Smiltsērkšķu ogas
Smiltsērkšķu ogas ir nozīmīga multivitamīnu krātuve, ko izmanto, lai izspiestu smiltsērkšķu sulu un dabūt sausu mīkstumu, lai, savukārt, no tā pagatavot smiltsērkšķu eļļu. Šis ražošanas process veido smiltsērkšķu eļļas cenu tirgū. Pati smiltsērkšķu eļļa tiek izmantota kā antibakteriāls līdzeklis brūču sadzīšanai. Efektīvi ir elpošanas procedūras izmantojot smilstērkšķu eļļu. Tas tiek nozīmēts cilvēkiem ar ieilgošām elpceļu slimībām. Smiltsērkšķu sulu pielieto dietologi, jo tas ir produkts, kas piesātināts ar vitamīniem un minerālvielām, un to plaši pielieto diētiskā ēšanas režīma nozīmēšanā.
Ņemot vērā, cik daudz ir labo smiltsērkšķu īpašību, cilvēki ir radījuši daudzas smiltsērkšķu receptes. Protams, pieņemot vēra smiltsērkšķu eļļas ražošanas procesu, cena nav zema, taču ir saprotama. Iespējams lietot uzturā arī smiltsērkšķu ogas, lai sniegt sev vitamīnus. Smiltsērkšķu ogas var ēst veselas vai arī taisīt biezenīšus. Smiltsērkšķu sula ir produkts, kuram jābūt izlietotam desmit dienu laikā, taču arī to var saldēt pievienojot klāt ūdeni. Ledusskapī to var uzglabāt līdz pat gadam. Arī smiltsērkšķu eļļai cena nav zema, bet tās bagātais vitamīnu daudzums attaisno izdevumus. Pašu sulu ieteicams atšķaidīt, ko var darīt gan ar ūdeni, gan arī ar jogurtu vai pat pienu. Mazajiem labāk gatavot desertus no smiltsērkšķu ogām, kā piemēram, sablenderējot ogas ar pienu, beigās ielikt banānu, izveidojas garšīgs un veselīgs kokteilis. Pašu smiltsērkšķu eļļu lieto veselībai, taču tā ka to nosaka ārsts, jo, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar kuņģi, to lietot nav ieteicams.
Smiltsērkšķu ogas Latvijā
Katrā pasaules malā ir iecienīti smiltsērkšķi un to produkti. Šis auga dzimtene skaitās Mongolijā, Tibetā, Himalajos un Altaja apvidū. Savukārt, Latvijā tos saka audzēt tikai divdesmitā.gadsimta 70. gados. Palielinoties pareizā uztura piekritējiem, pēdējā laikā smiltsērkšķi tiek audzēti īpaši lielos daudzumos. Pieprasījums noved pie tā, ka aizvien vairāki zemnieki audzē smiltsērkšķi un ražo no tā produktus, kā piemēram, smiltsērkšķu eļļu un noteikt produkcijai savu cenu, kas būs pieemama tirgū. Latvijā saimniecībai jabūt pārbaudītai, par to liecina esošās apliecības un dalība Latvijas augļkopju asociācijā.