Smiltsērkšķi – sastāvdaļas un lielais lietošanas pielietojums

Paši Himalaju kalni parasti tiek dēvēti tieši par šī auga rašanās vietu. Vietējie iemītnieki šos kokus dēvē par “svētajiem augļiem”. Ķīnā tas labums, ko tieši var sniegt smiltsērkšķu ogas, ir zināms veselus 12 gadsimtus. Saskaņā ar to mongoliešu leģendu, pats Čingishans un vēl viņa armija pirms jebkuras uzvarošās kaujas izmantoja konkrēti šīs ogas. Smiltsērkšķu augļi kā arī tā unikalitāte jau ir skaidra un šobrīd. Koši oranžās ogās pētnieki jau ir uzgājuši pārsteidzošu Omega vielu klātbūtni: Omega-3, -6, -9 un vēl reti sastopamās Omega septiņi skābes, kā arī tās ir un būs pilnas jau ar minerālvielām un dažādiem vitamīniem. Līdz ar to vairākās valstīs gadsimtiem ilgi smiltsērkšķi tika lietoti, lai stiprinātu imunitāti, samazinātu holesterīna līmeni, palēninātu novecošanos kā arī dziedētu dažādas ādas slimības.

Ķīmiskais smiltsērkšķu ogu sastāvs

Smiltsērkšķu ogas šeit tiek klasificētas kā vitamīnu saturošais produkts. Šeit ogas satur sevī provitamīnus A( līdz pat 10,9 mg%) un vitamīnus (B1, B2, B3, B6, C, E, K utt.). Smiltsērkšķis satur arī 3-6% cukuru (fruktoze vai glikoze), līdz 2,5% skābes – ābolu un vīnskābi utt., Miecvielas, dzeltenā krāsvielu pigmenta kvercetīnu, taukaino eļļu, kuras ogu mīkstajā daļā ir 9%, pie tam sēklās 12%.
Auga lapās un arī mizā tika uziets alkaloīds hipofēns (līdz 0,4%), askorbīnskābe un līdz 10 dažādiem tanīniem, bet mizā – līdz 3% dažāda sastāva taukvielas.
Smiltsērkšķu ogas spēj uzkrāt taukvielu, kura sastāv no triacilglicerīniem kopā ar piesātinātām vai nepiesātinātām taukskābēm, pie tam starp pēdējām dominē mononepiesātinātās (palmitooleīnskābes, oleīnskābes) skābes; pektīns, organiskās skābes, miecvielas, flavonoīdi, nikotīnskābe un folijskābe, makro – un mikroelementi (Br, Fe, Zinc, Cu, Mn, K, Ca), cukuri, kā arī daži augu antibiotiku varianti.
Pati smiltsērkšķu eļļa no augļa mīkstuma ir koši oranžā krāsā, bet no sēklām – dzeltenīgs, turklāt to ķīmiskais sastāvs nedaudz atšķiras. Ogu mīkstuma eļļa satur līdz 0,350% karotīna un vēl karotinoīdus, tiamīnu un riboflavīnu, diezgan lielu daudzumu (0,165%) tokoferola un vēl ievērojamu daudzuma vitamīna F, kas ir tas, kas regulē ādas vielmaiņu.

Kā tieši var pielietot smiltsērkšķi, mēģinot uzlabot sev organisma pašsajūtu?

Senos laikos zāļu darinātāji smiltsērkšķu ogas izmantoja daudzu kaišu dziedniecībā. kā piemēram, smiltsērkšķu sula tika pielietota zarnu traucējumu ārstēšanā un, lai samazinātu kuņģa sekrēciju. Ogu novārījumu ieteica dzert cukura diabēta, reimatisma, vitamīnu trūkumu vai arī gremošanas trakta traucējumu situācijā. Pat patlaban smiltsērkšķu sula parasti tiek pielietota veselības stāvokļa uzlabošanai, pie tam šeit cena nebūs tik augsta.
Smiltsērkšķu ogas ideāli piemērotas desertiem kā arī priekš smiltsērkšķu sulas pagatavošana mājas apstākļos. Neskaitāmas receptes pieejamas online vidē. Ja gribat, iespējams pasūtīt jau gatavu produkciju, plašā klāsta atrodama pie tam arī smiltsērkšķu tēja un smiltsērkšķu ievārījums, dažādas mērces un arī konfektes.
Estētiskajā medicīnā smiltsērkšķi parasti tiek daudz pielietoti pret grumbām, tumšiem lokiem ap acīm, un pret matu izkrišanu.
Acīmredzams, šī veida dabas dāvanas pielietošana ir un būs ļoti daudzveidīga, taču pirms sākt aktīvi lietot, ir ieteicams aprunāties ar ārstu, ja esiet grūtniece vai Jums ir kādas gremošanas problēmas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *